Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

wytrawne-pieczarki-faszerowane-frankfurterkami,-serem-i-papryka

Składniki:

- 12 pieczarek

- 1 paczka Frankfurterek marki Berger

- 50 g żółtego sera

- ¼ czerwonej papryki

- 1 średnia cebula

- świeży tymianek

- olej do smażenia

 

Wykonanie:

Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę.Podsmażyćkiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do  150 st.C do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc wewłasnym sosie.

Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.