Chałka czekoladowa

chalka-czekoladowa

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jaja
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła

Kruszonka:

  • 25 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 35 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 35 g Złotych Owoców Bakalland

Zapleciona w warkocz chałka to pyszny smak dzieciństwa. Z masłem lub ulubioną konfiturą będzie apetyczną propozycją na śniadanie!

Do garnka wlewamy mleko z masłem i całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła, po czym studzimy, aż mieszanka będzie lekko ciepła (około 40ºC).Do zawartości opakowania z ciastem drożdżowym dodajemy kakao, jaja i stopniowo wlewamy lekko ciepłe mleko z roztopionym masłem. Całość miksujemy około 5 minut, aż do połączenia się składników na jednolitą masę.Gotową masę przykrywamy suchą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Siekamy bakalie, które następnie mieszamy z miękkim masłem i cukrem.Z wyrośniętego ciasta zaplatamy chałkę i posypujemy bakaliami.Pozostawiamy jeszcze chwilkę do wyrośnięcia i pieczemy przez 40 minut w nagrzanym piekarniku.

Czekoladowa wariacja na temat klasycznej chałki jest nie tylko smaczna, ale i bardzo prosta w wykonaniu!