Słonecznikowy hummus z buraka

slonecznikowy-hummus-z-buraka
Składniki:
  • 1 burak
  • 100 g Sezamu Bakalland
  • 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
  • puszka cieciorki
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
     
Buraka obieramy ze skóry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę do momentu, aż będzie miękki. Sezam prażymy na suchej patelni do zarumienienia, następnie przesypujemy do młynka do kawy i miksujemy do utworzenia się pasty sezamowej, tzw. tahini. Pastę przekładamy do blendera wraz z odcedzoną cieciorką, upieczonym, pokrojonym w kawałki burakiem, dwiema garściami łuskanego słonecznika, trzema łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Blendujemy do uzyskania gładkiej pasty, którą następnie przekładamy do pojemniczka, posypujemy pestkami słonecznika oraz sezamem. Podajemy ze świeżym chlebem.