Przepis: torcik figowo-piernikowy

przepis-torcik-figowo-piernikowy-1607363597.jpg

Święta to idealny moment, aby sprawić rodzinie i przyjaciołom słodką przyjemność w postaci pysznego deseru. Przedstawiamy przepis na niebanalny torcik figowo-piernikowy, który idealnie wpisze się w wigilijne menu. Deser ten, znakomicie łączy ze sobą nuty pomarańczy, cynamonu oraz suszonych owoców, czyli smaków i zapachów, które kojarzą nam się z bożonarodzeniowym czasem. Wyjątkowy smak tego deseru dopełniają suszone figi z linii Soft Bakal, które swoją miękkość oraz delikatność zawdzięczają specjalnemu procesowi nawodnienia, dzięki czemu nie musisz ich namaczać przed dodaniem.

Przepis: torcik figowo-piernikowy
SKŁADNIKI:(na tortownicę o średnicy 22 cm)
Powidła figowe:
-250 g suszonych fig Bakal Soft
-ok. 80 ml soku z pomarańczy
-skórka otarta z ½ pomarańczy (sparzonej)
-1 płaska łyżeczka cynamonu

Ciasto czekoladowo-piernikowe:
-100 g gorzkiej czekolady
-4 jajka
-250 g cukru
-350 g mąki pszennej
-20 g naturalnego kakao
-2 łyżki przyprawy do piernika
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/3 łyżeczki soli
-100 g oleju rzepakowego
-350 g maślanki naturalnej
-50 g powideł figowych (patrz powyżej)

Krem korzenny:
-500 g śmietanki kremówki 36%
-250 g serka mascarpone
-40 g cukru pudru
-50 g masła orzechowego 100%
-2 łyżeczki przyprawy do piernika

Do nasączenia:
-100 ml mocnej, delikatnie posłodzonej kawy

Do dekoracji:
-suszone figi Bakal Soft
-korzenne ciastka
-garść orzechów laskowych
-odrobina startej gorzkiej czekolady
 
PRZYGOTOWANIE:
Powidła figowe: wszystkie składniki zblendować na gładko do uzyskania gęstych figowych powideł. W razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę soku.

Ciasto czekoladowo-piernikowe: czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z maślanką. Delikatnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia (w razie potrzeby można ciepłą mieszankę zblendować, by czekolada prawidłowo połączyła się z maślanką). Wlać olej oraz dodać figowe powidła (50 g). Pozostawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać. Jajka ubić z cukrem oraz solą do jasności i puszystości. Miksując na najniższych obrotach, wlać czekoladową mieszankę oraz wsypać przesiane suche składniki. Tak przygotowane ciasto przelać do wysokiej tortownicy o średnicy22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka (ciasto będzie wysokie). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem korzenny: śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, dodając pod koniec cukier puder, masło orzechowe i przyprawę do piernika.

Składanie: ostudzone czekoladowe ciasto przekroić na 3 równe blaty. Górny blat wyrównać ścinając nożem „górkę” powstałą podczas pieczenia. Pierwszy blat nasączyć kawą, wysmarować figowymi powidłami, wyłożyć korzenny krem i przykryć drugim blatem ciasta. Powtórzyć czynność. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem. Udekorować korzennymi ciastkami, figami, orzechami i odrobiną gorzkiej czekolady. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!