Paszteciki z pieczonym pasztetem

paszteciki-z-pieczonym-pasztetem-1609164870.jpg

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 150 g pasztetowej firmowej (np. od JBB)
  • torebka ugotowanej kaszy gryczanej
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • mak do posypania pasztecików

Sposób przygotowania:

  1. Do ugotowanej kaszy dodaj pasztetową, dopraw pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
  2. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 3 części. Jedną część rozwałkuj na kształt prostokąta o wielkości ok. 20x30 cm i grubości 4 mm. Na środku ciasta ułóż 1/3 farszu, następnie zlep brzegi tak, aby powstał rulon. Wszystkie czynności powtórz także w przypadku pozostałych 2 części. Gotowe rulony ułóż z powrotem na oprószonym blacie i przykryj ściereczką na ok. 15 minut.
  4. Po tym czasie każdy rulon pokrój na skośne kawałki o szerokości ok. 4 cm. Na koniec posmaruj gotowe paszteciki rozmąconym jajkiem i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.