Czekoladowy krem mascarpone z truskawkami

czekoladowy-krem-mascarpone-z-truskawkami-1

Składniki:

Do jasnego kremu:
- 1 płatek żelatyny
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 50 g cukru
- 100 g roztopionej gorzkiej czekolady, np. Lindt Excellence 70% kakao
- 125 g sera mascarpone


Do ciemnego kremu:
- 2 płatki żelatyny
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 125 g sera mascarpone

Dodatki:
- 600g truskawek
- sok z 1 limonki
- 50 g cukru pudru
- świeża mięta do dekoracji

Namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty żelatynę do ciemnego kremu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną masę a następnie dodajemy powoli cukier. Żółtka z dodatkiem dwóch stołowych łyżek wody ubijamy na puszystą pianę w misce umieszczonej na garnku z wrzącą wodą. Odsączamy żelatynę i dodajemy do ciepłej masy jajecznej. Dolewamy po tym do niej rozpuszczoną czekoladę, a następnie ser mascarpone. Zdejmujemy miskę z wrzącej wody. Pozwalamy aby krem troszkę ostygł a następnie dodajemy ubite białko.
Nasypujemy do dużego, głębokiego naczynia taką ilość soli, abyśmy mogli ustawić w nim szklanki na ukos. Rozlewamy ciemny krem do wszystkich szklanek a następnie całość wstawiamy do lodówki.
W między czasie przygotowujemy jasny krem. Do tego namaczamy przez 3 minuty żelatynę w zimnej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną masę a następnie dodajemy powoli cukier. Żółtka z dodatkiem dwóch stołowych łyżek wody ubijamy na puszystą pianę w misce umieszczonej na garnku z wrzącą wodą. Odsączamy żelatynę i dodajemy do ciepłej masy jajecznej. Dodajemy ser mascarpone i mieszamy. Zdejmujemy miskę z wrzącej wody. Pozwalamy aby krem troszkę ostygł a następnie dodajemy ubite białko. Wyjmujemy szklanki z lodówki i tym razem ustawiamy prosto. Dodajemy do nich biały krem i ponownie wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
W tym czasie myjemy truskawki, oczyszczamy i kroimy na połówki. Jedną czwartą truskawek mieszamy z sokiem z limonki i cukrem pudrem a następnie całość miksujemy w blenderze. Przesączamy sok przez sitko i mieszamy z resztą truskawek. Na koniec dodajemy truskawki do kremu mascarpone i podajemy udekorowane listkami świeżej mięty.