Sałatka z kozim serem, gruszką, orzechami i chrupiącym czosnkiem z dodatkiem rukoli

salatka-z-kozim-serem-gruszka-orzechami-i-chrupiacym-czosnkiem-z-dodatkiem-rukoli-1

Składniki:
- 100 g koziego twarożku
- 50 g orzechów laskowych lub włoskich
- 2 gruszki
- 100 g rukoli
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 5 g czosnku suszonego w płatkach marki Kamis
- sól, czarny pieprz


Przygotowanie:
Orzechy podpiecz przez kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku. Obierz ze skórki. Gruszki umyj. Pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Ułoż na blasze i wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut (jeśli gruszka jest twarda przedłuż pieczenie o kolejne 10 minut).

Sos: masło rozpuść na patelni. Dodaj pokruszone płatki suszonego czosnku. Podgrzewaj aż masło będzie prawie brązowe. Przelej do zimnego naczynia. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj w misce razem z miodem. Następnie powoli wlewaj masło cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia. Na talerz rozłóż umytą rukolę. Dodaj gruszki i kawałki koziego twarożku. Posyp całość pokruszonymi pieczonymi orzechami. Polej obficie sosem.