Grillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkami i żółtym serem Podlaskim MSM Mońki

grillowana-papryka-nadziewana-kuskusem-pieczarkami-i-zoltym-serem-podlaskim-msm-monki-1

Składniki:
- 3 duże papryki: czerwona, żółta, zielona
- 6 łyżek kuskusu
- 250 ml bulionu warzywnego
- 100 g małych pieczarek
- 150 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chilli
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz


Wykonanie:
Papryki myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewany zagotowanym bulionem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy i również drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z napęczniałym kuskusem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Rozgrzewamy grill i układamy papryki na folii aluminiowej lub tacce. Grillujemy ok. 30 minut.