Polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami

poledwiczki-duszone-w-winie-z-sosem-serowo-kaparowym-i-warzywami-1

Składniki:
- 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
- 1 łyżka oleju
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- sól, pieprz świeżo mielony kolorowy


Wykonanie:
Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie podlać winem i poddusić na wolnym ogniu 7-8 minut.
Ser rozpuścić w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodać kapary.
Na talerz wyłożyć pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polać pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym.
Polędwiczki można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem i marchewką.
Gotowe! Smacznego!