Nowe oblicze kalafiora z orzechową nutą

nowe-oblicze-kalafiora-z-orzechowa-nuta

Kalafior wcale nie musi być nudny. Wszystko zależy od tego, jak go podamy.  Warto jeść go jak najczęściej, zwłaszcza że jest prawdziwą bombą witaminową. Podanie go w formie zupy z natką pietruszki i pistacjami, będzie wspaniałym pomysłem na obiad lub kolację.

Składniki:

  • Pęczek włoszczyzny
  • 1 główka kalafiora
  • 50 ml śmietany 12%
  • Natka pietruszki
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

 

Włoszczyznę obieramy, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka z wodą. Następnie dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą już ugotowane, wyjmujemy selera i korzeń pietruszki, a także liść laurowy i ziele angielskie. Pozostałe w garnku warzywa blendujemy i dodajemy śmietanę. Tuż przed podaniem dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki oraz włoskie orzechy Chandler.